Arkiv
Nu var det ett tag sen som jag skrev något på vår hemsida, men nu när verksamheterna har kommit igång efter jul och nyårshelgerna är det hög tid.
Stiftelsen RFMA ska på onsdag denna vecka genomföra en digital heldagskonferens om Narkotikautrednigen – förslag, perspektiv och diskussion.
Dryg 50 personer kommer att delta som representerar kommuner, regioner, SIS, SBU, Länsstyrelser, vårdförbund, ideella organisationer och privata företag. Att delta är ett enkelt sätt att skaffa sig bättre kunskap för att besvara den remiss som skickats ut och som ska besvaras senast den 22 april. På konferensen ska en representant från det Nationella Brukarrådet missbruk/beroende Sverige, Föreningen Sveriges socialchefer, CAN, SIS och SKR reflektera över förslagen i utredningen.
Om du inte har möjlighet att delta på denna konferens så kommer RFMA genomföra nästa digitala konferens den 21 mars med fokus på Alkohol och andra drogers påverkan på våld i nära relation. Inbjudan till den kommer inom kort ligga på www.rfma.se.
Vi har redan genomfört årets första digitala seminarium ”Urbana drogscener som riskmiljöer” den 30/1 som var en mycket intressant presentation av Torkel Richert, Malmö universitet och som baserade sig på hans forskning. Hans powerpoint presentation ligger på vår hemsida. Han berättade också om två nyligen publicerade artiklar ”Harm reduction socialwork” och Police officers attitudes and practices towards harm reduction. Även de ligger på hemsidan.
Inom kort kommer vi bjuda in till nästa digitala seminarium som ska genomföras den 16 april kl 13.14 som kommer att handla om ”Hur kan tidiga och samordnade insatser för barn och unga förstärkas – erfarenheter från ett sexårigt projekt”. Så boka in den tiden redan nu! Den 22 maj kl 13-14 kommer vårens sista digitala 1-timmes seminarium genomföras. Det har fokus på ”Behandlingsplanering i tvångsvård”.
Vi återkommer inom kort med vad vi kommer benämna vårens sista konferens som ska handla om ”Kommunernas förändrade roll”. Den kommer genomföras den 2 maj. Missa inte att hänga med och delta på våra konferenser!
Gunborg Brännström, Ordförande RFMA
Nu är det höst och verksamheterna runt om i landet har kommit igång med full kraft. Verksamheterna störs säkert av krigen runt omkring oss och alla skjutningar och sprängningar i landet. Men problemen ställer krav på ett förstärkt förebyggande arbete som börjar tidigt och en bättre sammanhängande vård som utgår från brukarnas behov. RFMA går därför vidare och planerar seminarier och konferenser som ska stödja en utveckling av effektiva förebyggande insatser och en sammanhängande vård som utgår från brukarnas behov.
RFMA genomförde i mitten av september ett 1-timmes digitalt seminarium om ”Mini Maria Resursmottagning i Göteborg” som är ett samarbete mellan BUP Göteborg, Mini-Maria och Göteborgs stad. Det är en pilotverksamhet där tanken är att verksamheten ska stödja unga med samsjuklighet. 34 personer deltog på seminariet – personer från både Socialtjänst, Hälso- och sjukvård, Socialstyrelsen, en högskola, ett vårdförbund och två kommunförbund.
I början av oktober genomförde vi också en digital heldagskonferens med fokus på ”Kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar och skadligt bruk/beroende”. Konferensen lockade 113 personer från socialtjänst, regioner, kommunförbund, LSS boende och privata vårdverksamheter.
Konferensen inleddes av Lotta Borg Skoglund. Natur och Kultur som publicerat hennes senaste bok ”Åren går men ADHD består – att få sin diagnos som vuxen och åldras med adhd” erbjöd också deltagarna på konferensen att köpa boken till ett rabatterat pris. Majoriteten av deltagarna var nöjda med konferensen och sa att det lärt sig något nytt som de har nytta av i sitt arbete. Programmet i sin helhet och alla powerpoint presentationer finns på vår hemsida dvs på www.rfma.se.
Den 23 november mellan kl 14-15 kommer vi nu genomföra ett 1-timmes digitalt seminarium om ”Stockholms stads ANDTS-Program 2023 – 2026”. Elin Sylvan kommer presentera hur de har utarbetat programmet, vad det innehåller, hur det är förankrat och hur det ska följas upp. Mål och aktiviteter kommer förstås också att presenteras, så missa inte att anmäla er till det. Alla seminarier är gratis för medlemmar, så fundera också över om er organisation inte borde söka medlemskap, men ni kan också söka själva dvs ett individuellt medlemskap.
Den sista digitala konferensen för hösten kommer vi genomföra den 29 november mellan kl 9-16. Det kommer också bli en spännande konferens ” Unga med substansbruksproblem – problembild, behov och insatser”. På den konferensen kommer bland annat Linnéuniversitet presentera en flerårig uppföljning av de ungdomar som kommit till Maria mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Malmö universitet har tillsammans med forskarna på Linneuniversitetet också följt upp ungdomar som kommit till öppenvårdsmottagningar på tio mindre orter.
Inom kort kommer nu Narkotikautredningen att lämnas över till regeringen. Den ska lämnas senast den 30/10, och sannolikt kommer de redovisa huvuddragen i ett pressmeddelande dessförinnan. Så håll ögonen öppna. RFMA planerar redan nu en digital helddagskonferens om utredningen den
7 februari 2024 så boka in det datumet redan nu. Programmet för konferensen kommer inom en månad ligga på vår hemsida.
Den 30 januari 2024 kommer vi också genomföra ett digitalt 1-timmes seminarium om ”Urbana drogscener som riskmiljöer” – en jämförelse mellan Malmö och Köpenhamns öppna drogscener.
Gunborg Brännström
Ordförande
RFMA
Nu var det ett tag sen jag skrev om aktuella händelser och sen sist jag skrev har vi både genomfört en konferens ”Anpassa insatserna till brukarnas behov” den 9 maj. Totalt deltog 55 personer och som vanligt tyckte deltagarna att de hade lärt sig något som de hade nytta av i sitt arbete och uppskattade konferensen som helhet.
Vi har också genomfört ytterligare ett digitalt 1-timmes seminarium ”Hur kan det ANDTS- förebyggande arbetet förstärkas” den 22 maj. De digitala seminarierna är gratis för medlemmarna i RFMA.
Dessutom hade vi också ett årsmöte i RFMA den 22 maj, då vi tackade av två ledamöter i styrelsen – Christina Scheffel- Birath, från Beroendecentrum Stockholm och Jessica Storbjörk från Stockholms universitet. Vi hälsade också två nya ledamöter välkomna till styrelsen vilket är Torkel Richert från Malmö universitet och Sara Lövenhag från Statens institutionsstyrelse.
Idag har jag också deltagit på ett dialogmöte med Narkotikautredningen som hade bjudit in civilsamhällets organisationer för att testa några av deras kommande förslag. De områden de ville diskutera var anhörigstöd, förebyggande insatser och skadereduktion.
När det gäller anhörigstöd ville de diskutera vad hälso- och sjukvården kan ha för ansvar, samtidigt som socialtjänsten har ett huvudansvar. Handlar det om att stödja de anhöriga utifrån de anhörigas egen situation.
Förebyggande insatser (är det rimligt med ett program om endast narkotika för unga när bland annat risk- och skyddsfaktorer i stort sett är detsamma för fler problemområden samtidigt som det finns en ANDTS strategi.
När det gällde skadereduktion var deras uppdrag att definiera vad som avses med skadereducerande insatser i Sverige och göra en internationell utblick vilka skadereducerande insatser som är tillgängliga. De räknade upp ett antal skadereducerande insatser. Vi får se vad det blir, det ska lämna sin slutrapport den 26 oktober 2023.
Inför hösten har RFMA redan bjudit in till ett digitalt 1-timmes seminarium den 18 september om Mini-Maria resursmottagning i Göteborg som är en pilotverksamhet och drivs i bred samverkan mellan BUP Göteborg, Göteborgs stad och den ordinarie Mini Maria Göteborg.
Stiftelsen RFMA kommer också att bjuda in till en heldagskonferens om Kognitiva och intellektuella funktionshinder och skadligt bruk/beroende. Den kommer att genomföras den 2 oktober och den kommer så fort programmet är klart att ligga på denna hemsida.
Efter en intensiv och intressant vår tar vi nu sommarledigt och vill önska er alla en riktigt skön och avkopplande sommar.
Gunborg Brännström
Ordförande
RFMA
Idag har Stiftelsen RFMA genomfört en konferens om Legalisering av cannabis – vad kan det få för konsekvenser. Ca 60 personer deltog från myndigheter, Länsstyrelse, kommuner och regioner. Syftet var att bidra till en mer saklig debatt i frågan, som baseras mer på forskning och mindre på tyckande.
Programmet i sin helhet kan ni se på denna hemsida, under genomförda konferenser, där Erik Berg, Liberalernas ungdomsförbund ersatte representanten från Moderaternas ungdomsförbund som hoppade av i sent skede. Bland talarna fanns politiker, forskare och praktiker med kunskap om hur cannabis påverkar hälsan, vad forskningen säger om effekter från andra länder om legalisering av cannabis.
Håkan Leifman lyfte att forskningen inte är entydig om vad en legalisering av cannabis kan leda till. Det handlar främst om hur och var legaliseringen genomförs. Sannolikt kommer bruket öka och troligen även skadorna. Den vetenskapliga grunden för kriminalisering är emellertid svag och dess skadeverkningar relativt okända.
Erik Berg, ordförande i Liberalernas ungdomsförbund bedömde att konsumtion skulle öka, men att fler med tyngre problem skulle kunna få vård, men att det är viktigt att göra en utredning innan en sådan förändring skulle införas. Karin Rågsjö, ledamot i socialutskottet för V tycker att det är viktigt att lyssna på forskarna och titta på vilka modeller som finns och vilka erfarenheter man har från andra länder, men också att utgå från brukarnas behov och att det är viktigt att sätta in frågan i ett bredare perspektiv. Peter Allebeck, tror att det skulle påverka tillgängligheten men viktigt att inte tro att allt blir bättre, samtidigt som det är viktigt att skydda ungdom. Amir Englund understryker att det inte kommer ske i ett vakuum, att bruket troligen kommer öka och att skadorna kommer bero på hur det skulle genomföras. Peter Moilanen understryker också att det beror på hur det gör dvs hur tillgängligt det blir, men att konsumtionen sannolikt kommer öka, vilket i sin tur kommer bero på hur aggressivt cannabis kommer marknadsföras. Theresa Silva understryker också att det beror på hur man mäter förändringar.
På den avslutande frågan om vilka förändringar som behöver genomföras var panelen tämligen överens om att man behöver förstärka det förebyggande arbetet och börja tidigt, att stödja familjer, att utveckla vården, erbjuda boende och erbjuda en sammanhållande vårdkedja.
Inför konferensen hade RFMA även låtit Ipsos genomföra en undersökning av ett urval av befolkningen om vad de anser om legalisering av cannabis. Den visar att tre gånger fler är för en legalisering av cannabis idag jämfört med 2014. RFMA skickade även ut ett pressmeddelande om sammanställningen av resultaten. Utvärdering av konferensen blev väldigt positiv – 93% tyckte att de lärt sig någon nytt under konferensen, 98% tyckte att konferensen var bra eller mycket bra (48/50).
RFMAs nästa konferens kommer att genomföras den 9 maj och handla om Att anpassa insatserna inom beroendevården till brukarnas behov.
Gunborg Brännström, ordförande i RFMA
Nu närmar sig den här terminen sitt slut och julen närmar sig. Det har varit en spännande och oroande höst på många sätt, både men anledning av kriget i Ukraina men också vad valet skulle få för konsekvenser för våra frågor. Under hösten har vi genomfört två konferenser och fyra 1-timmes digitala seminarier. Sen våren 2022 är de digitala seminarierna gratis för medlemmar och 36 medlemmar har utnyttjat den möjligheten under hösten. Man kan både teckna ett individuellt och ett organisationsmedlemskap i RFMA. Idag har vi fyra kommuner som är medlemmar – Vallentuna, Linköping, Sundsvall och Eskilstuna, en frivillig organisation – Verdandi och ett privat företag – Capio Hjärnhälsan vid sidan av ca 25 individuella medlemmar.
Den 7 december deltog jag också som representant för RFMA på ett seminarium som Vision, Akademikerförbundet SSR, SKR, BRIS och Föreningen Sveriges socialchefer bjudit in till i Visions lokaler på Grev Turegatan i Stockholm. Temat var: Tillsammans för en ny socialtjänstlag. Parterna var överens om att det i den nya lagen skulle vara ett ska-krav att socialtjänsten ska arbeta förebyggande. Med på seminariet var den nya socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall(M) och Fredrik(S) från socialutskottet.
Vision tyckte att det var viktigt att driva denna fråga tillsammans så att lagen blir så bra som möjligt och att det blir större fokus på det förebyggande arbetet. Men systematiken är också viktig, med en tydlig struktur och tydliga uppdrag – som det finns tid att genomföra.
SKR ansåg att detta är en stor utmaning men att det är oerhört angeläget att systematiskt följa upp arbetet.
SSR underströk vikten av att arbetet är evidensbaserat men också att arbetet följs upp och att arbetet blir mer förebyggande så fler klarar skolan, vilket också innebär att det blir brottsförebyggande.
Föreningen Sverige socialchefer menade att det finns behov av en stor omställning, mer lokalt arbete, nära förskola, skola etc. Hon pratade om första linjens socialtjänst som skulle kunna innebära att erbjuda service utifrån behov utan utredning och andra linjen som krävde utredning.
BRIS menade att det förebyggande arbetet handlar om att skapa relation och att socialtjänsten måste få kosta.
Socialtjänstministern sa att de skulle använda utredningen som grund men att det ligger många utredningar så de tänker ta ett större grepp. De vill lägga fram förslaget tillsammans med de andra. Hon underströk att det är viktigt att arbeta förebyggande utifrån barnperspektivet.
Representanten från Socialdemokraterna i socialutskottet sa att de hade för avsikt att lägga fram en proposition våren 2023, medan Socialtjänstministern snarare menade att det kunde bli våren 2024.
Representanten från Socialdemokraterna menade att det handlar om samsyn, fler medarbetare som får använda sin kompetens och mer pengar. Medan socialtjänstministern menade att det inte bara handlar om kompetens utan även arbetsmiljö, samtidigt som det är viktigt att komma ihåg att verksamheten fungerar mycket bra i många kommuner redan idag.
Det var ett intressant seminarium men vad effekterna blir får framtiden utvisa. Nu ser vi fram emot en julledighet, men glöm inte att anmäla er till RFMAs kommande konferens den 9 februari om Fysisk aktivitet som skyddsfaktor mot psykisk ohälsa och beroende. Inbjudan och program ligger under kommande konferenser.
God jul och gott nytt år!
Gunborg Brännström
Ordförande RFMA
Under hösten har vi genomfört två konferenser, den andra konferensen genomförde vi den 8 november och den handlade om Läkemedelsberoende. På den konferensen deltog 62 personer, 27 deltog fysisk i ABF huset och 35 digitalt. Majoriteten av deltagarna kom från Regionerna(47), ganska få från kommunerna(9), 2 från kriminalvården, en från FHV, en från universitet, en från ett läkemedelsbolag och en från CAN.
Under dagen presenterades läkemedelsberoendets omfattning och konsekvenser, riktlinjer och förskrivningsmönster, en studie om uppföljning av patienter, en strategi inom primärvården, alternativ till förskrivning vid sömnproblem. Polisen och tullen redovisade också hur de arbetade på gatorna respektive hur det såg ut med införseln och hur svårt det var att begränsa införseln, p.g.a. begränsade resurser. Dödlighetstrender liksom en fördjupning av kunskapen om partydrogen Tramadol redovisades. Socialtjänsten i Gävle redovisade också hur de arbetade för att upptäcka problem tidigt och avslutningsvis hur behandlingsutbudet såg ut vid smärta. Den samlade bedömningen var att narkotikaklassade läkemedel är viktiga men bör bara förskrivas under kort tid vid speciella diagnoser. Om ni är mer intresserade av innehållet kan ni gå in på vår hemsida och ladda ner alla talares ppt presentationer, dvs www.rfma.se.
Stiftelsen RFMAs nästa konferens kommer handla om Fysisk aktivitet som skyddsfaktor mot psykisk ohälsa och beroende. Den konferensen kommer äga rum torsdagen den 9 februari 2023.
Den 22 november genomförde RFMA också en 1-timmes seminarium om Unga som lagförts för narkotikabrott. Även den ppt presentationen hittar ni på hemsidan under genomförda seminarier.
Dessförinnan kommer RFMA att genomföra ett digitalt en timmes seminarium om Samverkan mellan socialtjänst, skola, polis och fritid för ungdom – en processutvärdering i Uppsala – den 14 december mellan kl 11 och 12.
Som representant för RFMA har jag också deltagit på ett webbinarium ett samtal om samsjuklighet och framtiden, som arrangerades av Iris utvecklingscentrum. I samtalet, som leddes av Erik Andren, Iris utvecklingscenter deltog även Anders Printz, utredare i Samsjuklighetsutredningen, Emmeli Wulfstrand, Verdandis ordförande och chefsläkaren på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Inbjudan att lyssna hade mejlats ut till 1700 deltagare. Frågor som togs var hur kommer det gå för HVB-hemmen, när de även fortsättningsvis ska ligga under socialtjänsten, samtidigt som hälso- & sjukvården ska ha ansvar för beroende-vården. När beslut om detta ska fattas är fortfarande oklart.
Gunborg Brännström
Ordförande
RFMA och Stiftelsen RFMA
Nu har de flesta kommit tillbaka från semestern och det är åter dags att fortsätta med de viktiga insatser som ni alla sysslar med. Vi i styrelsen för RFMA och Stiftelsen RFMA hade våra första styrelsemöten i måndags, vilket var en inspirerande start inför hösten. Vi har fyra nya ledamöter i styrelsen, en från Göteborgs universitet, en från Stockholms universitet, en från SBU och en från en FOU verksamhet.
Medlemskap i RFMA
Redan innan sommaren hann vi planera en hel del inför hösten. När det gäller RFMA beslutade vi att erbjuda alla våra kontaktpersoner att bli medlemmar i RFMA för 200:-/år. I medlemsavgiften ingår fyra digitala entimmes seminarier gratis under året och 250:- rabatt på alla Stiftelsens konferenser(vi brukar genomföra 6 konferenser per år).
Digitala entimmes seminarium
Idag den 25 augusti har vi genomfört det första seminariet som handlade om Tvång i vården. Veikko Pelti-Piri, socionom och medicinsk doktor på Örebro universitet har forskat mycket om tvång och han gjorde en intressant presentation när han bland annat presenterade ett brittiskt program som används internationellt som han fått medel från FORTE och AFA att införa och utvärdera i psykiatrin i Sverige. På detta första seminarium deltog personer från Regioner, Kriminalvården, en FoU-verksamhet och några från civilsamhällets organisationer. Presentationen avslutades med en dialog med några av deltagarna.
Den 18 oktober ska Socialstyrelsen och Skolverket hålla i ett entimmes seminarium mellan kl 13.00 och 14.00 som ska handla om Tidiga och samordnade insatser mellan skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst för barn och unga. Inbjudan till det seminariet kommer mejlas ut inom kort.
Den 22 november mellan kl 9.00 och 10.00 ska Socialstyrelsen redovisa den kartläggning de genomfört av personer som lagförts för ringa narkotikabrott – både vilka de är och vad det leder till för konsekvenser för de som lagförs i olika åldrar. Inbjudan till den utarbetas för närvarande.
Årets sista digitala seminarium kommer att genomföras den 14 december men temat för det seminariet är inte klart än.
Stiftelsen RFMAs konferenser
Under hösten kommer Stiftelsen RFMA genomföra tre heldagskonferenser, den första,
Spel om pengar, kommer att äga rum den 28 september och inbjudan till den har redan skickats ut. Har du missat det så finns inbjudan och program på vår hemsida www.rfma.se.
Den 8 november kommer vi genomföra en heldagskonferens (9.00-16.00) om Läkemedelsberoende som vi just nu utarbetar programmet till och så snart det är klart kommer vi mejla ut det.
Slutligen kommer den sista konferensen som ska genomföras den 8 december handla om idrottsrörelsen som förebyggande arena.
Boka in datumen i din kalender redan nu så du inte missat att uppdatera din kompetens!
Gunborg Brännström
Ordförande
Nu har vi genomfört vårens sista konferens – Äldre och alkohol. Det var stort intresse för konferensen och 235 personer anmälde sig för att delta. 15 kommuner hade anmält fem personer från samman kommun och 2 kommuner hade anmält 10 personer. Två regioner hade också anmält 5 personer. Vi uppskattar det eftersom det ökar möjligheterna för utveckling av verksamheterna efter konferensen.
Utvärderingen av konferensen blev också väldigt positiv. 97 procent sa att de hade lärt sig något nytt som de hade nytta av i jobbet och 97 procent tyckte att konferensen som helhet var bra eller mycket bra. Det uppskattar vi verkligen.
Nu håller vi på att planera höstens första konferens som vi kommer genomföra den 28 september och som kommer handla om ”Spel om pengar”. Inbjudan till den kommer ut ganska snart, förhoppningsvis den 24 maj.
Vi håller också på att planera innehållet i de fyra 1-timmes seminarierna som vi har erbjudit alla medlemmar i RFMA gratis under hösten. Ni som inte är medlemmar kommer också inbjudas att delta men ni kommer få betala 500:-/seminarium. Men ni har fortfarande möjlighet att anmäla er som medlemmar på konferens@rfma.se. Ett individuellt medlemskap kostar 200:-/år och vid sidan av gratisseminarierna kommer ni också få rabatt på Stiftelsens RFMAs konferenser, så att konferenserna bara kommer kosta 1000:-+moms. Höstens 1-timmes seminarium kommer äga rum den 25 augusti, 18 oktober, 14 november och 14 december. Inom kort kommer inbjudningar till dem med de teman vi kommer att presentera.
Vi har också beslutat att erbjuda ett organisationsmedlemskap efter förfrågan från en organisation och på det blir priset 2000:- per år och då får fyra personer delta på 1 timmes-seminarierna och fyra personer får rabatt på Stiftelsens konferenser.
Som ni säkert har sett så har vi gjort en intervju med tidigare socialminister Gabriel Wikström om Agenda 2030 – som han nu är nationell samordnare för. Vi har också lagt ut tidigare socialminister Bengt Westerbergs presentation om narkotikapolitikens utveckling och den 20 maj kommer vi spela in en intervju med statssekreteraren i Socialdepartementet om ANDTS strategin, så ni har något spännande att inom kort ta del av.
Höstens första konferens som Stiftelsen RFMA ordnar kommer alltså äga rum den 28 september och handla om Spel om pengar. Så missa inte den!
Gunborg Brännström
Ordföranden
Den 22 mars genomförde vi Stiftelsen RFMAs andra digitala konferens i år om Lokalsamhället som förebyggande och främjande arena. Ca 50 personer deltog och majoriteten av deltagarna kom från socialtjänsten i hela Sverige. Tre kommuner skickade minst fem personer, medan det från Falköpings kommun deltog tolv personer. Konferensen utgick från en problembild med fokus på skolk, mobbning och utanförskap och övergick sen till att sätta fokus på hur problemen kan förebyggas tidigt och hur det främjande arbetet som utgår från risk- och skyddsfaktorer kan förhindra att problem utvecklas.
Utvärderingen av konferensen var väldigt positiv – 100 procent av deltagarna hade lärt sig något nytt som de hade nytta av i sitt jobb och 54 procent tyckte att konferensen som helhet var bra och 46 procent att den var mycket bra.
På RFMAs styrelsemöte den 21 mars diskuterade vi bland annat hur vi skulle kunna vidareutveckla verksamheten i dialog med deltagarna i våra konferenser för att ännu bättre kunna möta deltagarnas kompetensbehov. Styrelsen beslutade att vi skulle erbjuda medlemmarna i RFMA fyra gratis seminariemöten under hösten, rabatt på heldagskonferenserna och en möjlighet att i dialog med RFMA utveckla verksamheten vidare.
Vi fattade också beslut om Stiftelsen RFMAs kommande digitala konferens som ska genomföras den 12 maj och ha fokus på Äldre och alkohol. Programmet kan du ta del av på vår hemsida.
Vi diskuterade också hur det går med Samsjuklighetsutredningens förslag. Eftersom sista dagen för att skicka in remissvaren till Socialdepartementet var den 30 mars, lär det dröja till hösten innan det fattas beslut om hur regeringen går vidare.
När det gäller ANDTS strategin har regeringen beslutat att det blir en skrivelse och inte en proposition, vilket innebär att den inte blir förankrad i de politiska partierna och inte får samma tyngd som om det blev en proposition. Skrivelsen lämnades över den 22 mars 2022 till riksdagen. Tråkigt tycker vi i RFMA som tycker att förankring är viktig för att arbetet ska bli långsiktig och hållbart.
Vi återkommer med mer synpunkter på innehållet i skrivelsen efter diskussion i styrelsen den 21 april.
Gunborg Brännström
Ordförande
På torsdag, den 10 februari, ska vi genomföra Stiftelsen RFMAs första konferens för i år. Temat är Föräldraskapsstöd som vi speglar utifrån olika perspektiv, allt ifrån vikten av att stödja föräldrar till vikten av att anpassa stödet till olika föräldragrupper och föräldrar med olika behov. Inbjudan har lockat 150 personer att anmäla sig till den digitala konferensen, en klar majoritet kommer från socialtjänsten, men en stor andel även från regionerna, några från Socialstyrelsen, några från civilsamhällets organisationer och en representant från ett universitet.
13 kommuner har valt att anmäla fem personer vardera till konferensen för att erhålla den rabatt vi erbjuder – om en och samma person anmäler fem personer. Vi tycker att det är viktigt att flera från en arbetsplats deltar och tillsammans får ny kunskap. Det ökar förutsättningarna för utveckling på hemmaplan.
I dagarna inleder vi en samtalsserie på vår hemsida där vi fördjupar oss i olika aktuella, viktiga frågor. Den första frågan som vi fördjupar oss i är Agenda 2030. Till detta första samtal har vi fått ett bidrag av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Vad handlar Agenda 2030 om? Hur kommer den utvecklingen att påverka ANDT frågorna? Eller kan de strukturer och det fördjupade arbete som bedrivits under många år inom ANDT området påverka utvecklingen av Agenda 2030? Håkan Leifman, styrelseledamot i RFMA leder samtalet med Gabriel Wikström, tidigare socialminister och numera nationell samordnare för Agenda 2030. Vi kommer erbjuda alla i våra nätverk att ta del av samtalet för att se hur detta fungerar och om det uppskattas. Om det faller väl ut, vilket vi hoppas, kommer vi gå vidare med fler fördjupade intervjuer.
Men vi kommer naturligtvis också fortsätta med att planera och genomföra konferenser i angelägna frågor. Nästa konferens kommer vi genomföra den 22 mars och temat för den konferensen är: Lokalsamhället som förebyggande och främjande arena.
Hur du anmäler dig till den konferensen ser du under kommande konferenser här på hemsidan. Missa inte den!
Gunborg Brännström
Ordförande
Denna vecka har vi genomfört höstens andra konferens som handlade om Samsjuklighetsutredningen. Till konferensen hade 177 personer anmält sig, närmare 100 personer kom från kommuner, närmare 50 från regioner men även representanter från civilsamhället, myndigheter och privata vårdgivare deltog. Flera kommuner och regioner hade också anmält minst fem personer, för att få den rabatt vi erbjuder. Det tycker vi är en lyckad strategi, eftersom det ger förutsättningar för utvecklingsdiskussioner i verksamheten efter konferensen.
Anders Printz, utredare, inledde med att redovisa förslagen i stora drag. Han beskrev hur de arbetat och att de inlett arbetet med att fråga personer med samsjuklighet vad de ville ha för stöd. Fokus låg på tidig hjälp, stöd och vård som är lätt att hitta, tillgång till fungerande behandling som är anpassad, stöd och vård som hänger ihop, inte bli utslängd från vård, bli lyssnad på och bli behandlad med respekt, blir stärkt i sin förmåga, en fungerande vardag, en person man kan lita på som följer med i hela processen, att vården även ger stöd till nätverket.
Huvudförslaget var ett samlat ansvar för behandling hos regioner, obligatoriskt sprututbyte som utvecklas till lågtröskelverksamhet, fyra huvuduppdrag för socialtjänsten inom området skadligt bruk och beroende, en samordnad vård- och stödverksamhet, HVB placeringar en socialtjänstinsats och ett program för ökat brukarinflytande och minskad stigmatisering. Det är en genomgripande reform under fem år, med en nationell stödstruktur, stimulansmedel och resursöverföringar.
Under dagen presenterade bland annat Åsa Magnusson, enhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala hur de startat en process tillsammans med socialtjänsten i länet för att få förändringen att fungera. Pär Johansson, förbundschef i Värmland redovisade hur det hade processat fram ett gemensam HVB-hem för unga med samsjuklighet. Under konferensen fördjupade Lotta Borg Skoglund, psykiatriker och beroendeläkare även tidig upptäckt och insatser för unga med neuropsykiatriska problem och Liria Ortiz, legitimerad psykolog och psykoterapeut berättade om en manual för behandling vid samsjuklighet som kombinerade MI, KBT och ACT och som kommer från tryckeriet i februari.
Dagen avslutades med att några personer reflekterade över förslagen. Agneta Öjehagen, professor i psykiatri var först ut och hon underströk vikten av att all behandling samlades hos regioner, att det skulle leda till ökade möjligheter till samordnade behandlingar mellan psykologisk, psykosocial och läkemedelsbehandling inklusive somatiskt vård. Hon lyfte några utmaningar – hur blir fördelningen mellan primärvård, beroendevård och psykiatri, kompetensutveckling inom hälso- och sjukvården, samordning med socialtjänsten vid behov och vilka ska tillhöra den särskilda vård- och stödenhet som föreslås.
Stefan Borg, psykiatriker och tidigare chef för Beroendecentrum Stockholm underströk vikten av att nu få det att fungera. Hur kan vi nu få ut resurserna? Han nämner vikten av att inte glömma primärvården som behandlar riskbruk – av de patienterna har en stor majoritet även psykisk ohälsa. Han nämner också stöd till anhöriga som idag är svårt inom hälso- och sjukvården. Slutligen lyfter han vikten av utbildning och kompetensutveckling – ett långsiktigt system krävs – och implementering med ett nationellt stöd och statsbidrag.
Isabell Åkesson, ordförande i Riksförbundet för regionala Brukarråd och Sari Karlsson som sitter i deras styrelse, lyfter särskilt vikten av den vård och stödenhet som Anders Printz föreslog. De säger också att det inte är brist på vård men däremot rätt vård. De understryker också att professionen frågar brukarna vad de tycker, dvs viktigt att bli lyssnad på. Slutligen lyfter de att eftervården inte fungerar och att det är viktigt med stödperson som finns med brukaren.
Joar Guterstam, specialist i psykiatri och ordförande i Svensk förening för beroendemedicin, säger att föreningen är starkt positiva till utredningen som helhet, men förslagen innebär stora omställningar som måste ske gradvis. De farhågor han lyfter är – blir det svårt att få kompetens på plats, riskerar den samordnade vård och stödverksamheten att bli ytterligare en separat aktör med nya gränsdragningsproblem och riskerar beroendeområdet som helhet att få mindre resurser.
Alla presentationer hittar du som pdf:er på www.rfma.se
Konferensen avslutades som vanligt med en enkel utvärdering som visade att 94 % tyckte att konferensen som helhet hade varit bra eller mycket bra, att 95 % hade lärt sig något under konferensen som de hade nytta av i jobbet.
Detta var Stiftelsen RFMAs sista konferens för i år, men nästa konferens kommer att äga rum den 10 februari och en inbjudan till den kommer inom kort. Den kommer att ha fokus på föräldraskapsstöd.
Trevlig Lucia, god jul och gott nytt år!
Gunborg Brännström
Ordförande
Nu är många tillbaka på jobbet efter en underbar sommar, så nu antar jag att de flesta har samlat energi för att kavla upp armarna och sätta igång med att driva och utveckla det viktiga arbete som ni jobbar med till vardags. Under hösten kommer ni ha chans att inspireras till att öka era kunskaper och utveckla era verksamheter, bland annat med stöd av RFMAs konferenser.
Stiftelsen RFMA hade planerat att genomföra tre spännande konferenser – en om ANDT och Agenda 2030, en om Narkotikapolitik och förebyggande insatser och en konferens om Samsjuklighet utifrån samsjuklighetsutredningen.
Tyvärr har vi nu insett att konferensen om ANDTS och Agenda 2030 inte kommer att kunna genomföras, eftersom vi har fått in för få anmälningar. Nu satsar vi istället fullt ut på vår kommande konferens om Narkotikapolitik och förebyggande insatser den 13 oktober. Det programmet är väldigt intressant så missa inte att anmäla dig till den! Narkotikafrågan är ju högaktuell nu.
Idag har vi på styrelsen i RFMA även diskuterat Regeringens ANDTS strategi och var väldigt överens om att det behövs en strategi som stöd för utveckling på nationell, regional och lokal nivå, men den måste vara konkret, baseras på tydliga mål och kompletteras med årliga handlingsplaner. Dessutom behövs ett Kunskapscenter som stöd för utvecklingen.
En högaktuell fråga som också diskuterades kort var den nya skriften ”Svart bälte i föräldraskap” – att lösa vardagen i NPF-familjer av Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson.
Den kommer troligen presenteras närmare på en av vårens konferenser som troligen kommer ha fokus på föräldrastöd. Ha nu en trevlig höst och missa inte konferensen om Narkotikapolitik och förebyggande insatser den 13 oktober.
Gunborg Brännström
Ordförande
I veckan har vi genomfört konferensen om Narkotikapolitik och förebyggande insatser. Konferensen hade lockat nästan 100 deltagare. Majoriteten av deltagarna kom från socialtjänsten. Fem kommuner hade anmält fem deltagare vardera vilket är glädjande eftersom det ger bättre förutsättningar för viktiga diskussioner i kommunen som grund för utveckling.
Vid sidan av deltagare från kommunerna kom deltagare även från frivilligorganisationer, regioner, myndigheter, universitet, regeringskansliet och riksdagen. Statssekreteraren Tobias Lundin Gerdås redovisade i slutet av konferensen vilka initiativ som regeringen tagit när det gäller Folkhälsobaserad narkotikapolitik.
Fokus låg på vårdinsatser och inga extra pengar hade avsatts till det förebyggande arbetet som lyfts i ANDTS strategin, däremot hade de avsatt 2,2 miljarder per år även för 2023 och 2024 till psykiatrin. Maria Renström, tidigare kanslichef på Mobilisering mot narkotika och även tidigare ansvarig för ANDT kansliet på departementet underströk vikten av en långsiktigt samordnad och hållbar struktur för det förebyggande arbetet.
Hon var orolig för att vi var på väg mot en återgång till ett stuprörstänkande. 85 procent av konferensdeltagarna tyckte att konferensen var bra eller mycket bra och nästa 90 procent svarade att de fått ny kunskap som de kunde använda i sitt arbete.
Alla Ppt – presentationer som gjordes på konferensen ligger på www.RFMA.se
Deltagarna ville att vi skulle prioritera en konferens om uppföljning av lokalt förebyggande arbete, beroende och läkemedel, föräldrastöd och insatser om alkohol, läkemedel och äldre. Konferenser på de områdena planerar vi att genomföra under år 2022.
Nästa konferens, som blir den sista för i år, kommer handla om
Samsjuklighet och ska genomföras den 23 november. Även den kommer genomföras digitalt och programmet till den kommer inom kort ligga på vår hemsida.
Gunborg Brännström
Ordförande
Jag är – som relativt ny ordförande – stolt över att RFMA nu utvecklar och moderniserar föreningen och stiftelsen genom att bland annat utveckla hemsidan, besluta om nya aktuella teman för kommande konferenser, förenklar administrationen och diskuterar andra nya erbjudanden.
Sedan maj år 2020 har vi p.g.a. Corona bara genomfört digitala konferenser, vilket har uppskattats av personal som är verksamma långt ifrån Stockholm, medan vi är många som tycker att det är trist att vi aldrig kan samlas på konferenser, knyta nya kontakter och prata med kollegor vid sidan av programmet. Eftersom vi tack vare de digitala konferenserna når intresserade från hela landet kommer vi fortsätta att genomföra digitala konferenser, men samtidigt, så fort det är möjligt även kombinera dem med fysiska konferenser.
Genom enkla utvärderingar på våra digitala konferenser får vi svar av deltagarna på vilka teman de önskar att vi ska prioritera och genom den kommunikationen strävar vi efter att bättre möta deltagarnas önskemål och behov. Vår ambition är också att bli aktivare i samhällsdebatten när det gäller förebyggande insatser och insatser som syftar till att utveckla beroendevården. Styrelseledamöterna i RFMA besitter tillsammans en djup kompetens i dessa frågor.
Jag ser fram emot en kontinuerlig dialog med professionella i syfte att RFMA ska bidra till att implementera kunskapsbaserade insatser i verksamheter inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Gunborg Brännström
Ordförande